3 συνηθισμένα συμπτώματα των φυτών εσωτερικού χώρου και η αντιμετώπιση τους

3 συνηθισμένα συμπτώματα των φυτών εσωτερικού χώρου και η αντιμετώπιση τους

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.. θα αναρωτιέσαι αν είναι η πρώτη σου εμπειρία με φυτά εσωτερικού χώρου και δεν έχουν την υγιή ανάπτυξη που περίμενες. Δεν είσαι μόνος φίλε plant parent! Σε πληροφορούμε ότι όλοι έχουμε “χάσει” φυτό και ξέρουμε πραγματικά πως νιώθεις. Cheer up όμως γιατί σου έχουμε 3 πολύ καλά νέα: 

  1. Τα φυτά σου μιλάνε (περίπου δηλαδή) και με τον καιρό θα μάθεις να τα ακούς και να τα καταλαβαίνεις. Και όχι δεν είμαστε τρελοί, ή αν είμαστε σύντομα πρόκειται να γίνεις και εσύ. 
  2. Σε αυτό το άρθρο έχουμε μαζέψει τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις στις οποίες έχεις ήδη βρεθεί, ή πιθανότατα θα βρεθείς, αντιμέτωπος και σου προτείνουμε τις λύσεις για να μην ξαναθρηνήσεις ποτέ φυτό. 
  3. Όλο αυτό θα σου πάρει 5 λεπτά! Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και πάμε.

 

Καμμένα/ Ξερά στις άκρες φύλλα

Δεν έχει πολύ καιρό που έχεις αγοράσει το αγαπημένο σου φυτό εσωτερικού χώρου και είσαι από πάνω του για να μην του λείψει τίποτα, ενώ το στολίζεις με γλυκόλογα που θα ζήλευε μέχρι και ζευγαράκι στη Σαντορίνη. Όμως λίγο καιρό μετά, τα φύλλα του αγαπημένου σου φυτού αρχίζουν να εμφανίζουν ξερές, ”καμμένες”, άκρες. Ψυχραιμία plant parent.. πάρε την κατάσταση στα χέρια και στο ψεκαστήρι σου!


Ξεκίνα αυξάνοντας την υγρασία του φυτού σου. Φυτά εσωτερικού χώρου όπως η Μονστέρα Deliciosa ή Αλοκάσια Portodora, θα παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα εάν δε λαμβάνουν την υγρασία που χρειάζονται. Λύση: Μια στο τόσο, χάριζε στο φυτό σου ένα σπρέι νερού ή τοποθέτησε το πάνω σε ένα στρώμα με βότσαλα και τόσο νερό ώστε να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με τη γλάστρα του. 


Ακόμα, οι ξεραμένες άκρες μπορεί να είναι σημάδι ότι το φυτό σου δεν λαμβάνει την ηλιοφάνεια που χρειάζεται. Ειδικά αν εμφανίζεται σε φύλλα που ο ήλιος τα βλέπει λιγότερο, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να μετακινήσεις το αντικείμενο του πόθου σου σε ένα σημείο όπου θα λαμβάνει περισσότερο χρόνο ηλιοφάνειας και ομοιόμορφα. Προσοχή: Όχι αρκετή ηλιοφάνεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τοποθετήσεις φυτό εσωτερικού χώρου σου στο πιο φωτεινό μέρος του χώρου σου. Μας ενδιαφέρουν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας οπότε αναζήτησε σημεία στο σπίτι ή το γραφείο σου που τα κοιτάει ο ήλιος για περισσότερη ώρα μέσα στην ημέρα, ακόμα και με έμμεσο φως. 


Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας και ηλιοφάνειας, αναζήτησε πάντα τις οδηγίες φροντίδας του φυτού σου. 



Φυλλόπτωση

Όσο δραματικό και αν φαίνεται εκ πρώτης, το ότι αγαπημένο σου φυτό εσωτερικού χώρου “ρίχνει” τα φύλλα του μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικό. Φυτά όπως ο Φίκος Λυράτα αποβάλλουν μερικά από τα φύλλα τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν και πέφτουν σε “χειμερία νάρκη”, ή κατά τη μεταφορά τους σε ένα νέο χώρο με διαφορετικές συνθήκες ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας. Εάν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο ή πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Είναι απλά ο τρόπος που το φυτό σου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και γρήγορα θα επανέλθει. 


Σε διαφορετική περίπτωση οι πιθανοί “ύποπτοι” μπορεί να είναι:


  • Ελλιπής ηλιοφάνεια: Το φυτό σου δεν λαμβάνει αρκετό φως για να τα διαρητήσει όλα τα φύλλα του. Δοκίμασε να το τοποθετήσεις σταδιακά σε σημείο που να δέχεται περισσότερη ηλιοφάνεια για περισσότερο χρόνο. 
  • Μικρή γλάστρα: Αν παρατηρείς πεσμένα φύλλα σε συνδυασμό με την εμφάνιση ριζώματος στην επιφάνεια ή στη βάση της γλάστρας, είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να μεταφυτεύσεις το αγαπημένο σου φυτό εσωτερικού χώρου.  
  • Μη σωστό πότισμα. Ποτίζεις το φυτό σου είτε περισσότερο είτε λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται. Μερικα φυτά εσωτερικού χώρου όπως η Αλοκάσια Gageana θα φτάσουν μέχρι το σημείο να σου “μιλήσουν” αν το πότισμα τους δεν γίνεται όπως θα ήθελαν! Το σωστό πότισμα θα οδηγήσει πάλι σε νέα και υγιή φύλλα. 


Φύλλα που κιτρινίζουν


Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.. και μαζί εμάς που δεν ξέρουμε τι κάναμε λάθος πάλι, είναι τα κίτρινα φύλλα. Τα πιο πιθανά αίτια που οδηγούν στο να κιτρινίζουν τα φύλλα του αγαπημένου σου φυτού, έχουν να κάνουν ξανά με το πότισμα και τον ήλιο.


Όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν συγκεκριμένες ανάγκες για πότισμα που μάλιστα μεταβάλλονται ανάλογα και με την εποχή. Παρότι, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε το χώμα πριν ποτίσουμε, συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό τύπου “Κρίμα είναι μωρέ τόσες μέρες πέρασαν ας του ρίξω ένα ποτηράκι ακόμα”. Κρίμα είναι όντως γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ρίζες του αγαπημένου σου φυτού να πνιγούν, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στα φύλλα του να κιτρινίσουν ενώ τη συνέχεια μάλλον μπορείς να τη φανταστείς. 


Αν παρατηρείς τα φύλλα του φυτού σου να κιτρινίζουν από τη μεριά που βλέπει λιγότερο ο ήλιος μπορεί να είναι σημάδι ότι το φυτό σου δεν λαμβάνει την ηλιοφάνεια που χρειάζεται. Ξεκίνα εύκολα,περιστρέφοντας τη γλάστρα του μια φορά στο τόσο, κατά την τακτική περιποίηση που του κάνεις, ώστε όλες οι πλευρές του να δέχονται την πολυπόθητη ηλιοφάνεια. Εάν κάτι τέτοιο δεν φέρει αποτελέσματα σε 20-30 μέρες, δοκίμασε ένα ακόμα πιο φωτεινό σημείο ή κοίταξε για ρεύματα κρύου αέρα τα οποία μπορεί να “παγώνουν” το αγαπημένο σου φυτάκι!

Επιστροφή στο ιστολόγιο