Πότισμα και φυτά εσωτερικού χώρου. Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις σε 5'

Πότισμα και φυτά εσωτερικού χώρου. Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις σε 5'

Φυτά εσωτερικού χώρου και πότισμα. Τέσσερις λέξεις που στους περισσότερους φέρνουν μερικές πολύ δυσάρεστες αναμνήσεις! Πόσες ήταν οι φορές που έλαμπαν τα μάτια σου απο χαρά, καθώς άδειαζες το ένα ποτήρι πίσω από το άλλο στη γλάστρα του αγαπημένου σου φυτού.. μόνο για να διαπιστώσεις λίγο καιρό μετά ότι οι ρίζες του είχαν πνιγεί καταστρεφοντας το. Στεναχωρήθηκες (μερικοί το παίρνουμε πολύ κατάκαρδα) και είπες κάτι του στυλ “δεν ξαναβάζω φυτό στο σπίτι” ή “δεν είμαι εγώ για αυτά”.. Ε λοιπόν σε 5 λεπτά από τώρα θα διαπιστώσεις ότι είσαι και παραείσαι! 


Μα καλά, δεν του αρέσει το πότισμα; 


Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι ότι όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την καταγωγή τους από διαφορετικά σημεία της Γης και άρα έχουν μοναδικές ανάγκες ποτίσματος. 


Φυτά όπως η Στρελίτζια Nicolai ή ο Κάκτος Euphorbia, μεγαλώνουν σε περιοχές με πολύ ξηρό κλίμα, υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις. Κατ’ επέκταση έχουν μάθει να λένε το “νερό νεράκι”, χαρακτηριστικό που κληρονόμησαν και οι απόγονοι τους που ζουν στα σπίτια και τα γραφεία μας.   


Άλλα φυτά πάλι κατοικούν σε τροπικά δάση, με τακτικές καταιγίδες και πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας να διαμορφώνουν το σκηνικό. Κατ’ επέκταση τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου όπως η Μονστέρα Deliciosa έχουν πιο τακτικές ανάγκες σε πότισμα και υγρασία! 


Πέρα από την καταγωγή ενός φυτού εσωτερικού χώρου, ρόλο παίζουν το μέγεθος του φυτού και της γλάστρας, η εποχή, η ποιότητα του χώματος και ένα σωρό ακόμα παράγοντες! 


Απογοητεύτηκες; Ψυχραιμία plant parent γιατί σε περιμένει μια απρόσμενη έκπληξη. 


Το μυστικό είναι.. στο δάχτυλο σου!


Αν περίμενες κάποιον σούπερ περίπλοκο ή επιστημονικό τρόπο για το πως θα καταλάβεις πότε είναι ώρα για πότισμα, σε πληροφορούμε ότι η λύση είναι κυριολεκτικά στα χέρια σου!


Σχεδόν για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου ισχύει ο παρακάτω “χρυσός” κανόνας. Όταν τα άνω 3-5cm του χώματος τους είναι στεγνά, τότε είναι ώρα για πότισμα. Και πως το καταλαβαίνεις αυτό;  Βάζοντας τον δείκτη του χεριού σου, μέχρι τη μέση, στο χώμα της γλάστρας. Αν το χώμα λερώνει το δάχτυλο σου, αυτό σημαίνει ότι το φυτό έχει ακόμα υγρασία άρα δε χρειάζεται πότισμα. Διαφορετικά, αν το δάχτυλο σου βγαίνει καθαρό από το χώμα της γλάστρας, τότε είναι ώρα για νεράκι! 


Ωραία είναι ώρα για πότισμα! Και τώρα τί;


Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα φυτό εσωτερικού χώρου. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση που το καμάρι μας δεν λαμβάνει το νερό που χρειάζεται, ώστε να παράξει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. 


Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου είναι να φροντίζεις να απομακρύνεται το πλεονάζον νερό μετά το πότισμα. Πως; Ένα ασφαλής τρόπος είναι να ποτίσεις τα φυτά σου στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη! Πότισε πλουσιοπάροχα τα αντικείμενα του πόθου σου και άφησε τα για 15-20’ να στραγγίσουν από το επιπλέον νερό. Έπειτα τοποθέτησε τα πάλι στα διακοσμητικά κασπώ τους και ξεμπέρδεψες! Εναλλακτικά ποτίζεις εκεί που βρίσκονται αλλά φροντίζεις να αδειάσεις τυχόν νερό που θα μείνει κάτω από τη γλάστρα.  


Προσοχή: Η γλάστρα που συνόδευε το φυτό σου όταν το αγόρασες έχει τρύπες που χρησιμεύουν στην αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα. Σε περίπτωση μεταφύτευσης, διασφάλισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες τρύπες.. αν όχι μπορείς εύκολα να κάνεις μερικές, με ένα ζεσταμένο μαχαίρι ή με ένα κατσαβίδι.   



Τι να κάνεις για το πότισμα των φυτών σου αν πρόκειται να λείψεις από το σπίτι


Στην ώρα του αποχωρισμού κοίτα να φανείς δυνατή και ταυτόχρονα να φροντίσεις ώστε τα αγαπημένα σου φυτα εσωτερικού χώρου να έχουν το νερό που χρειάζονται όσο εσύ θα λείπεις. 


Ένας εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ένα σχοινί και ένα μπουκάλι ή μια κανάτα με νερό. Τοποθέτησε τη μια άκρη του σχοινιού στο χώμα του φυτού σου και την άλλη μέσα στο νερό. Το φυτάκι σου θα “τραβάει” μέσω του σχοινιού όσο νερό χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και χαρούμενο! Αντί για σχοινί μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα κομμάτι ύφασμα ή να τοποθετήσεις στην ίδια κανάτα παραπάνω από ένα σχοινιά που να καταλήγουν σε διαφορετικές γλάστρες! 


Εναλλακτικά υπάρχουν αξεσουάρ όπως μπάλες αυτοποτίσματος κ.α, που χρησιμοποιούνται για αυτο το σκοπό.. αλλά και πρόθυμοι φίλοι που θα χαρούν να ποτίζουν τα φυτάκια σου μέχρι να επιστρέψεις! 

Επιστροφή στο ιστολόγιο