Δεν έχει πολύ καιρό που προσέθεσες στο plant gang σου μια Monstera Deliciosa (ή κάποιο άλλο τροπικό φυτό) και φουσκώνεις από υπερηφάνεια σαν γονιός σε σχολική εορτή καθώς τα καμαρώνεις όλα μαζί.
Όμως, δεν πέρασε πολύς καιρός και παρ’ ότι εσύ είσαι ευλαβικά συνεπής, όσον αφορά τις ανάγκες του φυτού σου σε πότισμα και ηλιοφάνεια, το αντικείμενο του πόθου σου αρχίζει να εμφανίζει ξεραμένες άκρες στα φύλλα του. Σε αυτή την περίπτωση plant parent, μάλλον έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το κεφάλαιο “υγρασία”.
Είναι ζήτημα καταγωγής
Μπορεί στο σπίτι σου η μέση υγρασία να είναι στο 20-40%, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τις ζούγκλες του Μεξικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας, απ’ όπου προέρχονται δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου (π.χ. η Αλοκάσια Portodora, ή το Ανθούριο Clarinervium). Εκεί το κλίμα χαρακτηρίζεται από συχνές βροχοπτώσεις και υγρασία που κυμαίνεται περίπου στο 80% κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε τα μιμηθείς την υγρασία που έχουν τα αγαπημένα σου φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειαστεί να μετατρέψεις το σπίτι σου σε Αμαζόνιο.
Τοποθέτησε βότσαλα και νερό στο δισκάκι της γλάστρας
Πρόκειται για τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσεις την υγρασία των φυτών σου. Είτε χρησιμοποιείς μια απλή γλάστρα είτε κάποιο διακοσμητικό κασπώ, δημιούργησε μια βάση με βότσαλα(ύψους 4-5 εκατοστών) και βάλε νερό μέχρι τη μέση περίπου. Έπειτα τοποθέτησε τη γλάστρα πάνω στο στρώμα με τα βότσαλα, προσέχοντας όμως να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το νερό. Προσοχή: Για την αποφυγή δημιουργίας μικροοργανισμών που ενδεχομένως να βλάψουν τα φυτά σου, καθάριζε το δισκάκι ή το κασπώ από το νερό κάθε 1-2 εβδομάδες περίπου.
Δημιούργησε μικροκλίμα υγρασίας τοποθετώντας πολλά φυτά μαζί
Τα φυτά απελευθερώνουν υγρασία στην ατμόσφαιρα μέσω μιας διεργασίας που ονομάζεται “διαπνοή”. Επομένως, τοποθετώντας μαζί 3-4 φυτά εσωτερικού χώρου με παρόμοιες ανάγκες σε υγρασία, δημιουργείται ένα “τροπικό” μικροκλίμα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, βοηθώντας έτσι τα φυτά σου να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα! Σημείωση: Δεν αγαπάνε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου την υγρασία, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεσαι πάντα τις οδηγίες φροντίδας του φυτού σου ώστε να τα ομαδοποιείς κατάλληλα.
Ψέκασέ τα με νερό ή προμηθεύσου έναν υγροποιητή
Ο ψεκασμός με νερό είναι ένας ακόμη δημοφιλής τρόπος για να αυξήσεις τοπικά την υγρασία του αγαπημένου σου φυτού και ταυτόχρονα να το διατηρήσεις υγιες. Αν και η επίδραση της μεθόδου αυτής έχει μικρή διάρκεια, για πολλά φυτά εσωτερικού χώρου όπως το Φυλλόδεντρο και η Μπιγκόνια, ένα σπρέι νερού κάθε 3-4 μέρες είναι μια απόλαυση που απολαμβάνουν όσο τίποτα άλλο!
Αν από την άλλη είσαι της τεχνολογίας, μπορείς να επενδύσεις και στην αγορά ενός υγροποιητή. Πρόκειται για συσκευές που αυξάνουν την υγρασία σε όλο το χώρο, δημιουργώντας έτσι το πολυπόθητο κλίμα που τόσο αποζητούν τα αγαπημένα σου φυτά. Ταυτόχρονα επωφελείσαι και εσύ όμως, καθώς η ξηρή ατμόσφαιρα είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την υγεία, το δέρμα και την ποιότητα του ύπνου!
Τοποθέτησέ τα στο μπάνιο ή την κουζίνα σου
Γιατί να πας την υγρασία στο φυτό σου ενώ μπορείς να κάνεις το αντίστροφο; Σημεία του σπιτιού σου, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, αποτελούν τις ιδανικές οάσεις υγρασίας για φυτά που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα! Παράλληλα, πρόκειται και για ιδανική λύση διακόσμησης, προσφέροντας αρμονία σε χώρους όπου παραδοσιακά επικρατούν ψυχρά υλικά όπως: μέταλλα και κεραμικά. Δοκίμασε να κρεμάσεις μια Φτέρη της Bοστόνης και θα δεις αμέσως τη διαφορά!