Φυτά εσωτερικού χώρου και υγεία. Μάθε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, σε 5'!

Φυτά εσωτερικού χώρου και υγεία. Μάθε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, σε 5'!

Υπάρχει άραγε λόγος να βάλεις φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή το γραφειο σου; Πιθανόν να κάνεις αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου, καθώς βλέπεις όλο και περισσότερα ‘πράσιναδια’ να καταλαμβάνουν το feed σου στα social media ή σε άρθρα και βίντεο διακόσμησης εσωτερικών χώρων. 


Κατά καιρούς πολλές μόδες πέρασαν και χάθηκαν (ευτυχώς για μερικές από αυτές!), όμως η καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου σίγουρα δεν είναι μια από αυτές! Όπως περιγράψαμε και στον σύντομο οδηγό μας για διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου, οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει την αξία των φυτών από την αρχαιότητα ακόμα, ενώ οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής τα καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ! 


Πιο καθαρή ατμόσφαιρα 


Σύμφωνα με μια έρευνα της NASA το 1989, όταν και αναζητούσαν τρόπους να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε διαστημικά αεροσκάφη, αποδείχθηκε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ιδιότητα να απορροφούν σωματίδια ρύπων από την ατμόσφαιρα, όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο. Αν οι ουσίες αυτές σου ακούγονται από άλλο πλανήτη, μάθε ότι τις συναντά κανείς σε όλους του εσωτερικούς χώρους.. και ναι απο το πως ακουγονται και μόνο καταλαβαίνεις ότι βλάπτουν την υγεία. 

 

Πόσα φυτά χρειάζονται για να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα του αέρα που αναπνέεις; Σύμφωνα με τον Gary L. Altman, μέλος του Οργανισμού θεραπευτικής κηπουρικής των ΗΠΑ, περίπου 5-6 φυτά εσωτερικού χώρου είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά σε ένα μεγάλο χώρο όπως το σαλόνι ή ένα μεγάλο γραφείο. Μάλιστα, φυτά όπως ο Φίκος Λυράτα και ή Φτέρη της Βοστώνης είναι οι πρωταθλητές του καθαρισμού ρύπων! 


Χαμηλότερα επίπεδα στρες


Η φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου μειώνει τα επίπεδα στρες και σε βοηθάει να χαλαρώσεις! 


Συγκεκριμένα σε επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Ν.Κορέα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φροντίσουν ένα φυτό και έπειτα να εκτελέσουν μια ενέργεια στον υπολογιστή. Σε βιομετρικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το πειραμα, αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες που εκτέλεσαν την εργασία στον Η/Υ χωρίς πρώτα να αλληλεπιδράσουν με το φυτό, παρουσίασαν πολύ υψηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς σε σχέση με εκείνους που ήρθαν σε επαφή μαζί του. 


Η φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου είναι επομένως ένας φυσικός και δημιουργικός τρόπος αντιμετώπισης του ψυχικού και σωματικού άγχους! 


Παραγωγικότητα στα ύψη


Και όχι δεν θα πιάσει δουλειά η Αγλαόνημα Crete ή κάποιο άλλο φυτό γραφείου για λογαριασμό σου.. έχοντας όμως φυτά εσωτερικού χώρου στο γραφείο ή τον χώρο εργασίας σου, δουλεύεις αποδοτικότερα! 


Το παραπάνω διαπιστώθηκε σε έρευνα πανεπιστημίου της Αγγλίας, όταν και τοποθετήθηκαν φυτά σε γραφεία εταιρειών όπου προηγουμένως δεν υπήρχε τίποτα. Το αποτέλεσμα; Η προσθήκη φυτών εσωτερικού χώρου οδήγησε σε έως 15% αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν μεγαλύτερη ηρεμία και συγκέντρωση στην εργασία τους.


Σε μια αντίστοιχη έρευνα Νορβηγών ψυχολόγων, οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να απομνημονεύσουν μια σειρά λέξεων, ώντας σε ένα περιβάλλον με φυτά εσωτερικού χώρου, είχαν σχεδόν διπλάσια απόδοση σε σχέση με εκείνους που έκαναν το ίδιο τεστ με την απουσία φυτών. 


Συμπέρασμα; Έχοντας φυτά στο χώρο εργασίας σου δουλεύεις αποδοτικότερα και με καλύτερη διάθεση! 


 Θεραπεία για την κατάθλιψη και την άνοια


Σε κλινικές της Αγγλίας, ήδη από το 2019, γιατροί ‘συνταγογραφούν φυτά’ σε ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης η αγχώδους διαταραχής. Οι ασθενείς αναλαμβάνουν να φροντίσουν ένα φυτό, το οποίο έπειτα επιστρέφουν σε κοινόχρηστα φυτώρια, όπου συνεχίζουν να το μεγαλώνουν σε συνεργασία και με άλλους ασθενείς. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνικοποίηση των ομάδων αυτών, ενώ αποτελεί και μια ‘πράσινη’, βιώσιμη λύση.   


Σε μια ακόμα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, 75 συμμετέχοντες με συμπτώματα άνοιας και κατάθλιψης κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μια σειρά μαθημάτων θεραπευτικής κηπουρικής. Το εντυπωσιακό 83% αυτών, δήλωσαν ιδιαίτερα ωφελημένοι από την εμπειρία ένω ένιωσα βελτίωση της ψυχικής υγείας τους! 


Μπορείς πάντα να λειτουργήσεις προληπτικά και να ξεκινήσεις από τώρα με μερικά εύκολα στη φροντίδα φυτά εσωτερικού χώρου, για να μην τα χρειαστείς στα γεράματα! 


Φυσική Ηχομόνωση


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας συναντά κανείς θάμνους και δέντρα, στο πλάι ή ανάμεσα στις λωρίδες; Η απάντηση είναι διότι απορροφούν τον ήχο! 


Μέρη του φυτού, όπως φύλλα, κλαδιά κλπ, έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν μέρος των ηχητικών κυμάτων. Το παραπάνω είναι ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, με σχετικές έρευνες να το επιβεβαιώνουν.  


Στις μεγάλες πόλεις, η αίσθηση της ηρεμίας τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση, λόγω των πολλαπλών πηγών έντονου θορύβου. Όμως τα καλά νέα είναι ότι με λίγα φυτά εσωτερικού χώρου μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου καταφύγιο ηρεμίας. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματικούς χώρους, όπου τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να “ηχομονώσουν” γραφεία και εταιρείες, τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς θορύβους! 


Για καλύτερη ηχοπροστασία, επέλεξε μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η Αλοκάσια Portodora ή Μπανανιά ‘Dwarf Cavendish’ και τοποθέτησε τα στις γωνίες του χώρου σου, ενώ μικρότερα όπως η Καλαθέα Medalion ή Ντιεφενμπάχια Seguine μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Επιστροφή στο ιστολόγιο