Φυτά εσωτερικού χώρου και χώμα. Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σε 5'!

Φυτά εσωτερικού χώρου και χώμα. Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι σε 5'!

Το χώμα μπορεί εκ πρώτης να φαίνεται ασήμαντος παράγοντας όσον αφορά την υγεία των φυτών εσωτερικού χώρου. Όμως πίστεψε μας, πρόκειται για ένα συστατικό που μπορεί είτε να καταστρέψει τα αγαπημένα σου φυτά, είτε να οδηγήσει στην μακροζωία τους. 


Στη φύση το χώμα στο οποίο μεγαλώνουν τα φυτά ανανεώνεται με φυσικό τρόπο και εμπλουτίζεται από το νερό της βροχής. Αντίθετα όμως, τα φυτά εσωτερικού χώρου εξαρτώνται αποκλειστικά από ό,τι περιέχεται στη γλάστρα τους καθώς και από την τροφή που τους παρέχουμε εμείς.


Χώμα να ναι και ό,τι να ναι; 


“Να μην πάρω λίγο χώμα απ’ έξω για το φυτό μου;” μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Η απάντηση είναι όχι, μιας και αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για ένα φυτό που μεγαλώνει σε εσωτερικό χώρο. Ο λόγος; Λόγω της περιεκτικότητας του σε πηλό, άμμο και λάσπη, το εξωτερικό χώμα γίνεται τόσο σκληρό που δεν επιτρέπει στις ρίζες να αναπτυχθούν, πνίγοντας τελικά το φυτό μας. 


Το “χώμα” των φυτών εσωτερικού χώρου στην πραγματικότητα δεν είναι χώμα αλλά ένα μείγμα που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1960 στο πανεπιστήμιο Cornell της Ν. Υόρκης. Συγκεκριμένα ο James Boodley και η ομάδα του αναζητούσαν ένα μείγμα που θα επέτρεπε την αποδοτικότερη καλλιέργεια κηπευτικών. Αυτό που ανακάλυψαν και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ήταν ένα ελαφρύ μείγμα από τύρφη, περλίτη, λίπασμα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ιδανικό για χρήση σε φυτώρια και άλλες μορφές γεωργίας. Το παραπάνω όχι μόνο έφερε την επανάσταση στις καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, αλλά επίσης άνοιξε το δρόμο για την ευρεία διάδοση των φυτών εσωτερικού χώρου. 



Το χώμα του φυτού σου χρειάζεται ανανέωση


Δεν είναι λίγες οι φορές που παρότι ακολουθούσες ευλαβικά τις οδηγίες φροντίδας του φυτού σου, εκείνο εν τέλει δεν την έβγαλε καθαρή. Μάθε λοιπόν ότι σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα ο ένοχος ήταν το “ληγμένο” χώμα που περιείχε η γλάστρα του φυτού.


Το μείγμα για φυτά εσωτερικού χώρου, αν και ανώτερο από το απλό χώμα, έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό διότι η τύρφη( το κύριο συστατικό του μείγματος) με τον καιρό αποσυντίθεται. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα το μείγμα να σκληρύνει, μειώνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αποστράγγισης του πλεονάζοντος νερού και οδηγώντας τελικά το αγαπημένο σου φυτό σε ασφυξία και πνιγμό. 


Ανάλογα με την ποιότητα του χώματος η φυσική αυτή φθορά μπορεί να αργήσει, αλλά υπολόγιζε ότι ακόμα και το ποιοτικότερο μείγμα χάνει τις ιδιότητες του μετά από 1.5 με 2 χρόνια. Για να διατηρήσεις τα φυτά σου υγιή προτείνουμε να κάνεις τα παρακάτω:

  • Μεταφύτευσε το φυτό σου κάθε 2 χρόνια. Πέρα από εξαιρετική αφορμή να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια και να λερώσεις πάλι τα χέρια σου, η μεταφύτευση αποτελεί την καλύτερη λύση για να παραμείνει υγιές το φυτό εσωτερικού χώρου σου. Ακόμα και αν δεν είναι ώρα να μεταφυτεύσεις το φυτό εσωτερικού χώρου σου σε μεγαλύτερη γλάστρα, μπορείς να ανανεώσεις το μείγμα του με νέο, διατηρώντας το έτσι στην καλύτερη δυνατή φόρμα. 
  • Πρόσθεσε περλίτη στο μείγμα. Ο περλίτης είναι ένα ορυκτό με ηφαιστειογενή προέλευση, που παρότι δεν ανακόπτει την αποσύνθεση της τύρφης, επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό του χώματος και την απομάκρυνση του νερού. Για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου συνίσταται μια αναλογία 40% περλίτη και 60% μείγμα εσωτερικού χώρου. 
  • Ξέπλενε περιστασιακά το φυτό σου στο νεροχύτη. Όπως αναλύουμε και στο άρθρο μας για το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου, το πότισμα στη μπανιέρα ή το νεροχύτη, πέρα από ασφαλής λύση για τις ανάγκες των φυτών σου σε νερό, είναι και μια λύση για την απομάκρυνση αλάτων και στοιχείων που επιβαρύνουν την ποιότητα του χώματος. Απλά τοποθέτησε το φυτό σου κάτω από την ανοιχτή βρύση για 3-5 λεπτά και έπειτα άφησέ το για 20 λεπτά, ώστε να στραγγίξει απο το πλεονάζον νερό πριν το τοποθετήσεις πίσω στη θέση του. 
Επιστροφή στο ιστολόγιο