Φυτά εσωτερικού χώρου και ηλιοφάνεια. Γίνε master σε 5'!

Φυτά εσωτερικού χώρου και ηλιοφάνεια. Γίνε master σε 5'!

“Ποιο φυτό εσωτερικού χώρου είναι κατάλληλο για την ηλιοφάνεια που έχω στο σπίτι ή το γραφείο μου;” Αυτή είναι πιθανόν η πρώτη ερώτηση που θα κάνεις στον εαυτό σου αμέσως μόλις μπεις στον πειρασμό να αποκτήσεις ένα φυτό εσωτερικού χώρου.. Τα καλά νέα είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν φυτά που μπορούν να ταιριάξουν με όλες τις πιθανές συνθήκες ηλιοφάνειας. Τα ακόμα καλύτερα νέα, είναι ότι θα τα μάθεις όλα, σε λιγότερο από 5 λεπτά από τώρα!



Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο μάθημα Γεωγραφίας


Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα κοινά έχουν η Κεντρική Αμερική και η Αφρική μεταξύ τους, γνωρίζουμε όμως ότι και στις δύο αυτές περιοχές επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια! Αυτό δεν σταματά όμως φυτά όπως η Στρελίτζια Nicolai και η Σανσεβιέρια trifasciata να μεγαλώνουν ανενόχλητα, σε συνθήκες μπροστά στις οποίες ο Αύγουστος στην Αθήνα θα φαινόταν παιχνιδάκι!  


Από την άλλη, αν τύχει ποτέ και βρεθείς σε τροπικό δάσος όπως αυτά της Νοτίου Αμερικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα διαπιστώσεις ότι ελάχιστο φως καταφέρνει να διαπεράσει το φύλλωμα από τα ψηλότερα δέντρα ώστε να φτάσει στο έδαφος. Παρόλα αυτά εκεί συναντά κανείς μια τεράστια ποικιλία από εξωτικά φυτά όπως η Αγλαόνημα Alice, η Ντιφενμπάχια Veronica και η φτέρη Asparagus setaceus, τα οποία απολαμβάνουν το υγρό και σκιερό περιβάλλον που δημιουργούν οι γείτονες τους!



Κοίτα έξω από το παράθυρο. Τι βλέπεις; 


Μην ανησυχείς δεν είμαστε από κάτω να σε παρακολουθούμε! Ξεκίνα όμως αξιολογώντας πόσο φυσικό φως μπαίνει από τα παράθυρα στο χώρο που σκέφτεσαι να τοποθετήσεις φυτά. Έχε κατά νου ότι ο ήλιος κινείται από Ανατολή προς Δύση ενώ τα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό βλέπουν πολύ περισσότερο ήλιο από ότι αυτά που κοιτάνε στο βορρά. Βασικό ρόλο παίζουν επίσης τυχόν εμπόδια όπως γειτονικά κτίρια που πιθανόν να μπλοκάρουν την εισερχόμενη ηλιοφάνεια και τα οποία θα χρειαστεί να λάβεις υπόψιν. Αν θες να νιώσεις λίγο Indiana Jones κατέβασε στο κινητό σου μια πυξίδα, κάνε ένα σχεδιάγραμμα με τον προσανατολισμό των παραθύρων σε κάθε δωμάτιο και βαθμολόγησε τα από το πιο φωτεινό προς εκείνο με το λιγότερο φως.  


Σημεία με άπλετη απευθείας ακτινοβολία


Το να έχεις σημεία που λαμβάνουν 4-8 ώρες άμεσης ακτινοβολίας την ημέρα μπορεί να κάνει φυτά που αγαπούν τον ήλιο, όπως η Στρελίτζια Nicolai και οι Κρότωνες, να σκιρτήσουν από τη χαρά τους. Παρόλα αυτά, για μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, η τοποθέτηση σε σημεία που τα βλέπει απευθείας ο ήλιος για πολλές ώρες, ειδικά το μεσημέρι, μπορεί να τους προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα και βλάβες. Just to be sure, καλό είναι να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες φροντίδας του φυτού σου πριν το τοποθετήσεις στην τελική του θέση. 


Extra tip: Τους ζεστούς μήνες προτείνουμε να προστατεύεις τα φυτά σου από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο χρησιμοποιώντας τις κουρτίνες του παραθύρου σου. Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν πολύ τον ήλιο μπορεί να τα βρουν σκούρα το καταμεσήμερο.



Σημεία με ελάχιστο φως/ σκιά


Και εδώ που νομίζεις ότι ήρθαν τα δύσκολα.. σε πληροφορούμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν φυτά που στη σκιά νιώθουν κυριολεκτικά σαν στο “σπίτι” τους! Και το καλύτερο; Δεν είναι καθόλου μα καθόλου βαρετά! Φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο Ζαμιοκούλκας, μεγαλώνουν σε τροπικά δάση κάτω από την πυκνή σκιά των δέντρων, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για σημεία σε σπιτι ή γραφείο με λίγο φως. 


Σημαντική σημείωση: Ακόμα και τα φυτά που αγαπούν τη σκιά, χρειάζονται μια μικρή δόση έμμεσης ηλιοφάνειας. Δεν υπάρχει φυτό εσωτερικού χώρου (αληθινό τουλάχιστον!) που να μπορεί να μεγαλώσει στο σκοτάδι.  



Τα πασπαρτού


Δεν πιστεύουμε στις συνωμοσίες.. αλλά είναι τυχαίο άραγε που τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου τυγχάνει να λατρεύουν την ισορροπημένη ηλιοφάνεια που λαμβάνει ένα μέσο σπίτι στην Αθηνα; Superstars των φυτών εσωτερικού χώρου, όπως η Μονστέρα Deliciosa ή ο Φίκος Λυράτα, θα μεγαλουργήσουν σε συνθήκες που περιλαμβάνουν από πλούσια έμμεση (ακόμα και λίγη άμεση) ηλιοφάνεια, μέχρι μέτριο φυσικό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Αναζήτησε φυτά που προτιμούν το μέτριο φως.. και κάνε χώρο στο σπίτι ή το γραφείο σου γιατί κάτι μας λέει ότι σύντομα περιμένεις νέους “συγκατοίκους”!

Επιστροφή στο ιστολόγιο