Φυτά εσωτερικού χώρου και διακόσμηση: Χρήσιμα tips σε 5'

Φυτά εσωτερικού χώρου και διακόσμηση: Χρήσιμα tips σε 5'

Φυτά εσωτερικού χώρου και διακόσμηση.. γρίφος μόνο για δυνατούς λύτες;


Η διακόσμηση είναι μια ‘τζίζ’ έννοια για πολλούς ανθρώπους. Για κάποιους αποτελεί κάτι άγνωστο και τρομακτικό, ενώ άλλοι διακοσμούν διαισθητικά και δεν θα ένιωθαν άνετα οι πρωτοβουλίες τους να εναντιώνονται σε κάποιον από τους ‘ιερούς και απαράβατους’ κανόνες της διακόσμησης. 


Από την άλλη τα φυτά εσωτερικού χώρου, πέρα από μοναδική συντροφιά και όαση ψυχικής ηρεμίας, είναι ικανά να μεταμορφώσουν και να αναδείξουν οποιοδήποτε σπίτι, γραφείο ή εταιρεία! Και πίστεψε μας, με 2-3 πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί γίνει και για σένα παιχνιδάκι! 

  

Είναι η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου κάτι καινούργιο;


Η ιστορία θέλει τα φυτά εσωτερικού χώρου να είναι σύμβολο πολυτέλειας και status από την αρχαιότητα ακόμα. Σύμφωνα με αναφορές, όλα ξεκίνησαν περίπου το 1000 π.Χ. στην Κίνα, όταν και η καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο θεωρούνταν δείγμα πλούτου, αλλά ταυτόχρονα βοηθούσε τους Κινέζους να αναπτύσουν τις κηπουρικές τους δεξιότητες όλο το χρόνο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι οι εξαιρετικά προσεγμένοι κήποι είναι από τα πρώτα πράγματα που θα προσέξει κανείς αν πάει ποτέ στην Κίνα! 


Η ιστορία συνεχίστηκε με τους Βαβυλώνιους το 610 π.Χ. να κατασκευάζουν τους κρεμαστούς κήπους, ένα από τα 7 θαύματα των αρχαίων χρόνων, επισφραγίζοντας έτσι την κυριαρχία τους στον τότε γνωστό κόσμο. Η διακόσμηση με φυτών σε εσωτερικούς χώρους παρέμεινε στα χέρια των ευγενών, ενώ με την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492, εμπλουτίστηκε με νέα και άγνωστα μέχρι τότε τροπικά φυτά. 


Σιγά σιγά όμως το ‘προνόμιο’ αυτό ξεπέρασε τα στεγανά της αριστοκρατίας και μέχρι το 1850 είχε πλέον διαδοθεί, αρχικά στην Μ. Βρετανία, και μετέπειτα στον υπόλοιπο κόσμο. 


Από το 1970 και έπειτα, τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι στην ραγδαία αστικοποίηση των ‘δυτικών’ κοινωνιών, καθιστώντας τα ως απαραίτητο συστατικό διακόσμησης, ψυχικής υγείας και σύνδεσης με το πρώτο μας σπίτι, δηλαδή τη φύση.


Πως, τι και γιατί


Η διακόσμηση διέπεται από 3 βασικές αρχές:


Ισορροπία 

Η ισορροπία ουσιαστικά αφορά την κατανομή των αντικειμένων σε ένα δωμάτιο. Μεγάλα φυτά όπως ή Μονστέρα deliciosa, ο Φίκος Λυράτα και η Αλοκάσια portodora, παιζουν ιδανικά το ρόλο του ‘ισορροπιστή’ σε γωνίες που φαίνονται άδειες σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι / γραφείο. 


Το ίδιο μπορεί να συμβεί όμως και σε μέρη που δε φαντάζεσαι.. όπως το μπάνιο για παράδειγμα! Πρόκειται για ένα δωμάτιο όπου κυριαρχούν λείες και σκληρές επιφάνειες με ουδέτερα τις περισσότερες φορές χρώματα. Φυτά εσωτερικού χώρου όπως η Αγλαόνημα ‘Silver Bay’ ή ‘Crete’, ή μια κρεμαστή Φτέρη της Βοστώνης, με τα έντονα τους χρώματα και τη φυσική υφή τους, θα προσφέρουν ιδανική ισορροπία στη διακόσμηση του μπάνιου σου! 


Έμφαση - Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυτά εσωτερικού χώρου για να δώσεις έμφαση σε σημεία που συνήθως παραβλέπονται. Έπιπλα όπως η τραπεζαρία ή βιβλιοθήκη σου θα αποκτήσουν άλλο ενδιαφέρον αν τα διακοσμήσεις με μια Μπιγκόνια masoniana, μια Φτέρη ‘Asparagus’ ή ‘Maidenhair’ ή κάποιο άλλο φυτό εσωτερικού χώρου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με άλλα έπιπλα που συνήθως περνάνε απαρατήρητα.


Αρμονία - Η αρμονία σαν έννοια είναι αρκετά αφηρημένη. Φαντάσου να κοιτάς ένα δωμάτιο απ’ άκρη σ’ άκρη.. το μάτι σου πρέπει να κινείται στο χώρο με έναν ρυθμό που να μην διακόπτεται απότομα από ασύνδετα μεταξύ τους μοτίβα, υφές ή χρώματα. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να λειτουργήσουν σαν συνδετική ύλη και να δημιουργήσουν αίσθηση αρμονίας και ρυθμού στη διακόσμηση του χώρου σου. 



Τα κασπώ παίζουν επίσης το ρόλο τους. Ταίριαξε φυτά μικρού και μεσαίου μεγέθους με κασπώ από fiberglass ή γυαλί, ενώ για μεγαλύτερα φυτά διάλεξε υλικά όπως όπως πέτρα και τσιμέντο, διαλέγοντας μοτίβα και χρώματα που ταιριάζουν στο προσωπικό σου στυλ!   


 

Extra tip


Ειδικά για μικρότερους χώρους, υπάρχει ο χρυσός κανόνας των τριών! 3 φυτά εσωτερικού χώρου μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ‘βάθους’ στο χώρο. Δοκίμασε φυτά ίσου ύψους και πειραματίσου με διαφορετικές υφές!

Επιστροφή στο ιστολόγιο